Tema: Språk

1. Hvilke språk mener du at du behersker?

Foruten norsk (det er faktisk ingen selvfølge at man behersker dette, selv som fullblods nordmann. Eksemplene formelig vrimler.)? Engelsk vil jeg si at jeg kan rimelig bra, og det bør jeg også siden jeg jobber såpass mye med det. Ellers er jeg grei nok i fransk. De andre skandinaviske språkene teller ikke, selv om jeg forstår dem.


2. Har du lett for å lære deg språk?

Ja, relativt bra. Jeg fanger lett opp ord og uttrykk, og ikke minst uttale. Jeg vil nok si at jeg har godt språkøre. (Hvordan kan det ellers ha seg at jeg endte opp med 5 i tysk på vgs, uten å noen gang fange opp hva forskjellen mellom akkusativ og dativ egentlig var? Jeg gjorde det skarpt kun ved å tenke setningene "høyt" inni meg. Det stemte som regel.)


3. Hva gjør du for å forbedre deg i noe språk?

Så sant det er mulig leser jeg bøker på originalspråket. Jeg ser også mye film - vi er forkånet fra dubbing, så på den måten kan man fange opp litt av hvert dersom man utvider filmrepertoiret sitt til å gjelde mer enn amerikanske produksjoner. Og ikke minst reiser jeg mye. Praksis er den beste lærer.


4. Dersom du fikk muligheten til å lære deg et språk fort og enkelt uten anstrengelser, hvilket språk skulle det vært?

Jeg jobber aktivt for å perfeksjonere fransken, så om det hadde vært mulig å krysse dette punktet av på "gjortlista", så hadde jeg naturligvis valgt det. Ellers skulle jeg gjerne behersket thai, et svært vakkert, melodisk og overraskende artikulert språk.

 

Mens jeg likevel er i språkhjørnet: