Firern 17.06.05

Tema: Sommer

 

 

1. Kommer det til å bli en like kald og regnfull sommer i år også?

Nei, det gjør det slettes ikke. I følge Meteorologisk institutt skal det bli en eneste lang solstråle fra juli til september. Så jeg er optimist inntil det motsatte er bevist.

"Også" betyr forøvrig ikke så mye for meg. De fem siste somrene har jeg tilbragt i utlendighet på steder der vær ikke har vært noe tema. Norske somre er derfor forbundet med barndommen, der ferien var intet annet enn ren og skjær idyll.

I dag er det forøvrig nøyaktig ett år siden jeg satte meg på et fly til Bangkok med måneder i sørøst-Asia i vente. Akkurat nå er det litt rart å tenke på, siden jeg lengter tilbake dit men ikke vet når jeg kan dra igjen. *sukk*.

 

2. Har du noen gode forslag til sommeraktiviteter?

Ja! Jeg bor i Oslo, så aktivitetene er naturlig nok farget av dette.

 

- Oslofjordens øyparadis er til for å brukes. Min favoritt er Gressholmen, på knausen lengst unna fergekaia, med utsikt over til Hurumlandet. Og forøvrig også til

- Se utstillingen "Munch selv" på det nyåpnede (og forhåpentligvis nysikrede) Munch-museet.

- Sykle rundt Maridalsvannet og stoppe med jevne mellomrom og bade i det.

- Spille kjempemikado, krokett eller andre spill i parker med gode venner.

- Uteserveringen på Babylon :-)

- Botanisk hage. En oase.

- Gå tur i Damstredet.

- Ha en god venn med stor veranda og grill

- Oslomarka er full av hytter og vann som bare ligger der og venter. Man trenger ikke dra til Jotunheimen for å bruke fjellskoene! Er man medlem i turistforeningen har man også nøkkel til alle hyttene. Et godt tips er Katnosa, der man også kan låne kanoer.

- Og skulle man føle seg som en stuegris iblant, sender TV2 Pacific Blue på kveldstid, slik de alltid har gjort. Ah, nostalgi...

 

3. Hva skal man gjøre hvis hele sommeren regner bort?

Dette er ikke relevant, for sommeren skal da ikke regne bort!

 

4. Hva har du planlagt å gjøre i sommer?

Jobbe, for det meste. Sånn er det når man er fersk i arbeidslivet og ikke har spart på feriepengene fra i fjor. Innimellom all denne jobbingen har jeg tenkt å dra på atskillige fjellturer, drikke enda flere flasker hvitvin (starting today), spise mengder av reker og blåskjell, bade, gå barbeint, lese masse (ikke regn med meg de nærmeste dagene etter 16. juli...) , sykle på turer, høre på Coldplays nye plate, sove i telt og kysse en god del. Det er også en annen ting jeg håper jeg skal gjøre i sommer, men jeg frykter det vil bringe ulykke å melde det her. Se hva som skjer...


Fredagsfirern 10.06.05

Tema: Film

 

1. Hva er ditt forhold til film? 

Det er nært! Samtidig er det delt. Jo flere filmer jeg ser, jo høyere krav stiller jeg, og jo oftere blir jeg skuffet. Jeg har innsett at det blir stadig lengre mellom hver gang jeg får den helt store opplevelsen, lar meg rive med, forføres, mores og skremmes. Likevel, jeg ser mye film og har etterhvert fått utvidet smaken min til å gjelde det meste mellom såkalte smale filmer til pompøse romantiske komedier.

 


2. Hvilken er den beste filmen du har sett - til nå?

For et spørsmål. Det er umulig å svare på. Men den beste filmen jeg har sett det siste året er uten tvil svenske Fyra nyanser i brunt. Go see!

 

3. Hvilken film blir den neste du skal se, og hvorfor akkurat den?

Vanskelig å si, ettersom dette gjerne er noe som skjer spontant.Oslo kinomatografer har ikke allverdens spennende sommerprogram, men jeg må nok se Mr. and Mrs. Smith. Om ikke annet regner jeg med en passe høy underholdningsfaktor. Sulle det vise seg å være feil, er det i alle fall noe pent å se på.

 


4. Finnes det en bok du skulle ønske ble filmatisert?

Det er jeg neimen ikke sikker på. Filmer basert på bøker - i alle fall bøker jeg har lest, har som regel vært skuffende siden jeg ikke alltid har klart å legge fra meg den "filmen" boka lagde inne i hodet mitt. Et godt eksempel på dette er for eksempel Siderhusreglene, og det til tross for at selveste John Irving skrev manuset og i tillegg brukte årevis på det.

 

Jeg har likevel en liten drøm om at det en gang skal lages en TV-serie basert på den fiktive serien Å tenke stort, som Jan Kjærstad skriver om - i detalj - i trilogien sin om Jonas Wergeland. Men all erfaring tilsier at verken NRK eller TV2 har evne, kapasitet eller kreativitet til å gjøre dette - eller mulighet å yte råmaterialet rettferdighet. Det er faktisk bedre å drømme om hva det kunne blitt enn om det skulle blitt laget en slik serie - i alle fall på bakgrunn av hva våre to kanaler har klart å lire av seg av TV-drama tidligere.


Fredagsfirern 20.05.05

Jeg synes ikke denne ukas firer var så morsom, så siden jeg hoppet over forrige ukes tar jeg den nå. Man er da selvstendig!

 

Tema: Språk

1. Hvilke språk mener du at du behersker?

Foruten norsk (det er faktisk ingen selvfølge at man behersker dette, selv som fullblods nordmann. Eksemplene formelig vrimler.)? Engelsk vil jeg si at jeg kan rimelig bra, og det bør jeg også siden jeg jobber såpass mye med det. Ellers er jeg grei nok i fransk. De andre skandinaviske språkene teller ikke, selv om jeg forstår dem.


2. Har du lett for å lære deg språk?

Ja, relativt bra. Jeg fanger lett opp ord og uttrykk, og ikke minst uttale. Jeg vil nok si at jeg har godt språkøre. (Hvordan kan det ellers ha seg at jeg endte opp med 5 i tysk på vgs, uten å noen gang fange opp hva forskjellen mellom akkusativ og dativ egentlig var? Jeg gjorde det skarpt kun ved å tenke setningene "høyt" inni meg. Det stemte som regel.)


3. Hva gjør du for å forbedre deg i noe språk?

Så sant det er mulig leser jeg bøker på originalspråket. Jeg ser også mye film - vi er forkånet fra dubbing, så på den måten kan man fange opp litt av hvert dersom man utvider filmrepertoiret sitt til å gjelde mer enn amerikanske produksjoner. Og ikke minst reiser jeg mye. Praksis er den beste lærer.


4. Dersom du fikk muligheten til å lære deg et språk fort og enkelt uten anstrengelser, hvilket språk skulle det vært?

Jeg jobber aktivt for å perfeksjonere fransken, så om det hadde vært mulig å krysse dette punktet av på "gjortlista", så hadde jeg naturligvis valgt det. Ellers skulle jeg gjerne behersket thai, et svært vakkert, melodisk og overraskende artikulert språk.

 

Mens jeg likevel er i språkhjørnet:

 

Fremtidsscenario: Språkets utvikling

Mot slutten av det 20. århundre har det gått inflasjon i rettskrivingsreformer. Det neste århundret vil kanskje framskaffe et helt nytt skriftspråk gjennom en prosess i flere trinn. Det kan ventes å utvikle seg slik:

 • I 2003 introduseres apostrof foran genetivs-s i egennavn.

   

 • I 2005 utvides bruken også til genetiv's- eller fuge-s i fellesnavn.

   

 • Samme året generalisere's regelen til å gjelde for alle ord som ender på enkelt-s.

   

 • I 2007 må alle sammen satte ord sær skrive's.

   

 • «Å» overtar som konjunksjon å «og» går ut avspråket.

   

 • I 2011 syn's folk flest at det har blitt for hvanskelig å huske hvilke ord som skal ha hv å hvilke som skal ha v, så hv blir skrive måte for alle slike ord.

   

 • Samme året over tar «åsså» som infinitiv's merke.

   

 • Det er nå få som sjenner for sjellen på skj, kj å sj, så sist nevnte blir felle's skrive måte for alle ord med disse konsonantene.

   

 • I 2021 går den arkaiske skrive måten «også» ut å erstatte's med «oxo».

   

 • Samme året opp ta's boxtaven x i språket å ta's i bruk for x lyden etter en kort hvokal.

   

 • Hved nytt ar opp gi's de sar norske vokalene æ, ø a å, a erstatte's av hen hold's hvi's a, o a a.

   

 • I 2032 gar Norge inn i EU, a ordet «nei» erstatte's av «ja».

   

 • De's uten hviker det tidligere «ja» for det lenge mer populare «je's».
 • Sam tidig privatisere's SprakRadet a sjope's av Dagbladet.

   

 • I 2040 er det knapt noen som kan klare a sjille mellom «a» assa «assa», sa «assa» blir felle's skrive mate.

   

 • sex ar seinere etter mange ar's for hvirring sla's han assa hun sjonn sammen, assa skrive mata blir hvalg fritt, -en eller -a for den bestemte artikkela.

   

 • dobel konsonanta for sviner i 2042.

   

 • in 2057 EU introduce su new gemeinsam sprog «Euro-talk» kai t

 • he vieux sprogs esse förbjudado.

Fredagsfirern 29.04.05

I dag bærer fredagsfirern preg av å ha opphav i Sverige.

Tema: Valborg

 

1. Googleoppgave: Hva er Valborg, hvordan ble det feiret før og hvordan feires det i dag?

Valborgsmesse er til minne om St. Valborg eller St. Walpurgis, som døde 25. februar i år 779.
I følge gammel tro er dette den natten i året da det tro ble feiret heksesabbat.

nrk.no skriver dette:

Valborg var en angelsaksisk kongsdatter, som dro som misjonær til Tyskland, der hun ble abbedisse og en lederskikkelse i oppbyggingen av den kristne kirke. Men hun ble også dyrket som en beskytter av markens grøde, og derfor ble navnet hennes i tysk folketro blandet sammen med rester av hedensk tro og ritualer rundt 1. mai, den første
sommerdagen. Dermed fikk den foregående natten Walpurgisnacht et hedensk innhold.

I Tyskland og delvis i Norden brente folk bål denne natten, og 1. mai ble husene pyntet med nyutsprunget løv. I Sverige feirer man fortsatt Valborgsmesseaften. I Norge er derimot 1. mai gauksmesse, eller gaukdagen, som innledet den første sommermåneden.

 

Den dag i dag er det visstnok enkelte som feirer dagen med en god, gammeldags heksesabbat - særlig i Tyskland er dette en tradisjon som holdes i hevd. Men det er nok ganske uskyldig hekseri som bedrives.

 

Er jeg forresten den eneste som husker barnetv-programmet om Den vesle heksa? Der ble det sunget en sang som gikk omtrent slik: "Hei hå, det er Valborgsnatt! Heksedansen skal nå ta fatt. Med sopelime og heksehatt, vi danser rundt bålet i natt!

 

2. Merker du noe til helgens festligheter eller er alt som vanlig?

Siden Valborgsmesse ikke er vanlig å feire her, er det ikke så mye å legge merke til. 1. mai derimot, dagen etter Valborgsmesse, er jo en dag som i høyeste grad markeres fortsatt. De røde fanene vaier, korpsene spiller og appellene holdes i år som i fjor.


3. Har du noen planer for helgen?

Ja, jeg skal til Haugesund i bryllup i morgen, og regner med at det blir fint. Søndag skal jeg tilbringe i bil langs sørlandskysten sammen med gode venner.


4. Om du fikk 10.000 kroner å bruke opp de neste tre timene, hva ville du brukt dem på?

Intet problem. Jeg ville kjøpt meg nytt antrekk til det tidligere nevnte bryllupet (Jeg har selvsagt en kjole, men den har jeg jo brukt før) med dertil hørende sko, veske og andre nødvendige accessoirer. Deretter ville jeg bevilget meg en ipod og om det var noe igjen skulle det gått rett til Oslo ligningskontor i form av restskattbetaling.


Fredagsfirern 22.04.05

Tema: Mobiltelefoner

 

1. Hvilken type mobiltelefon har du og hvorfor valgte du akkurat den?

Nokia 6610. Av den enkle grunn at jeg fikk den "billig" med et abonnement.


2. Har mobiltelefonen reddet deg ut av en kinkig situasjon hvor du ikke hadde klart deg uten nettopp den?

Ja, definitivt. Den har vært et nødvendig redskap på et par mislykkede dater. Når daten er på do er det bare å ringe en venninne og be henne ringe tilbake om 10 minutter og fake en krise slik at man blir nødt til å gå.


3. Bekymrer du deg for strålingen fra mobiltelfoner og telefonmaster?

Generelt ikke. Men det hender jeg kjenner et stikk av bekymring når jeg har snakket lenge og både telefonen og hodet holder 45 grader celcius.

 

4. Finnes det noen i din omgangskrets som ikke har mobiltelefon?

Ja, Bestemor. Men hun har en trådløs på ca 1/2 kilo som hun kan ha med ut i hagen.


hits