Fredagsfirern 29.04.05

I dag bærer fredagsfirern preg av å ha opphav i Sverige.

Tema: Valborg

 

1. Googleoppgave: Hva er Valborg, hvordan ble det feiret før og hvordan feires det i dag?

Valborgsmesse er til minne om St. Valborg eller St. Walpurgis, som døde 25. februar i år 779.
I følge gammel tro er dette den natten i året da det tro ble feiret heksesabbat.

nrk.no skriver dette:

Valborg var en angelsaksisk kongsdatter, som dro som misjonær til Tyskland, der hun ble abbedisse og en lederskikkelse i oppbyggingen av den kristne kirke. Men hun ble også dyrket som en beskytter av markens grøde, og derfor ble navnet hennes i tysk folketro blandet sammen med rester av hedensk tro og ritualer rundt 1. mai, den første
sommerdagen. Dermed fikk den foregående natten Walpurgisnacht et hedensk innhold.

I Tyskland og delvis i Norden brente folk bål denne natten, og 1. mai ble husene pyntet med nyutsprunget løv. I Sverige feirer man fortsatt Valborgsmesseaften. I Norge er derimot 1. mai gauksmesse, eller gaukdagen, som innledet den første sommermåneden.

 

Den dag i dag er det visstnok enkelte som feirer dagen med en god, gammeldags heksesabbat - særlig i Tyskland er dette en tradisjon som holdes i hevd. Men det er nok ganske uskyldig hekseri som bedrives.

 

Er jeg forresten den eneste som husker barnetv-programmet om Den vesle heksa? Der ble det sunget en sang som gikk omtrent slik: "Hei hå, det er Valborgsnatt! Heksedansen skal nå ta fatt. Med sopelime og heksehatt, vi danser rundt bålet i natt!

 

2. Merker du noe til helgens festligheter eller er alt som vanlig?

Siden Valborgsmesse ikke er vanlig å feire her, er det ikke så mye å legge merke til. 1. mai derimot, dagen etter Valborgsmesse, er jo en dag som i høyeste grad markeres fortsatt. De røde fanene vaier, korpsene spiller og appellene holdes i år som i fjor.


3. Har du noen planer for helgen?

Ja, jeg skal til Haugesund i bryllup i morgen, og regner med at det blir fint. Søndag skal jeg tilbringe i bil langs sørlandskysten sammen med gode venner.


4. Om du fikk 10.000 kroner å bruke opp de neste tre timene, hva ville du brukt dem på?

Intet problem. Jeg ville kjøpt meg nytt antrekk til det tidligere nevnte bryllupet (Jeg har selvsagt en kjole, men den har jeg jo brukt før) med dertil hørende sko, veske og andre nødvendige accessoirer. Deretter ville jeg bevilget meg en ipod og om det var noe igjen skulle det gått rett til Oslo ligningskontor i form av restskattbetaling.


Kommentarer:
Postet av: Sirennnn

JEG HUSKER OGS DEN HEKSA! Men ingen andre gjr det! Sangen kverner i hodet mitt .. jeg m snart f fred og finne ut noe mer om dette programmet slik at jeg kan bevise dets eksistens for alle som ikke tror meg .. puh .. hva skulle vi gjort uten google .. ;)

20.06.2006 @ 08:31

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

hits