"Jeg gik langs veien med to venner - Saa gik solen ned - Himmelen blev pludselig blod og jeg følte det store skrig i naturen -"

I følge kilder i ransmiljøet (Det er et miljø!) er de stjålne Munch-maleriene Skrik og Madonna  brent for å skjule fellende bevis.

Dette skal ha skjedd etter at Nokasraneren David Toska ble pågrepet. Det fikk de som skjulte maleriene til å skjelve i buksene - hvis selveste Mesterhjernen (hah!) kunne bli tatt, ville det neppe ta lang tid før de selv satt i klemma. Så da valgte de like godt å brenne tjuvegodset.

Dette kan kanskje karakteriseres som rykter, men i følge Dagbladet frykter også politiet at dette stemmer. Selv om de skal være nær flere pågripelser i saken, er det ingen spor etter maleriene.

 

Det skjærer meg i hjertet å få slike opplysninger. Det er så utrolig arrogant å stjele malerier som er så nær en nasjonalskatt vi kan komme. Dessuten er jo dette uomsettelige verdier, så sant ikke formålet var å selge dem til like kriminelle samlere som ikke ville ha noen intensjon om å gjøre det kjent at maleriene var i deres besittelse. Like etter ranet ble rammene som hadde vært på maleriene funnet ødelagt i en grøft - også disse var av stor verdi, og var laget spesielt til bildene. det er grunn til å tro at maleriene fikk skader allerede da, noe som jeg vil tro ville gjøre dem enda vanskeligere å selge. Hvorfor gjør noen slikt?

 

Munchs kunst er lang mer enn bare veggpynt. Det er et sterkt uttrykk for en tid og en kunstner som var langt forut for sin tid. Bildene hans rommer smerte, psykologi, seksualitet, kjærlighet, vold, død, historie og modernitet og en sterk intellektuell bevissthet. Den totale motsetning til de som fant det for godt å stjele dem, og som nå muligens har brent dem.

 

Samtidig sier dette mye om hvordan den norske stat verdsetter sine største skatter, men jeg skal ikke begi meg ut i en kritikk av den fraværende sikkerheten på Munchmuseet. Jeg blir bare enda tristere ved tanken.


Kommentarer:
Postet av: a jour

Er meget enig i det du sier her. http://asjur.blogspot.com/2004/08/skrik-og-madonna.htmlRett og slett ille er det.

29.04.2005 @ 09:50
URL: http://asjur.blogspot.com

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

hits