Ikke glemme

Filmtittel: Der Untergang
Hvor: Colosseum 1
Når: Søndag 13. mars

Enda en film alle snakker om og som alle bare se. Men denne gangen er det faktisk sant. Noen ganger kan man ta seg i å tenke: Kan de ikke se å bli ferdige med 2. verdenskrig? Jeg orker ikke flere filmer, bøker og TV-programmer. Men så ser man en film som Der Untergang, og tenker at enkelte ting er universelle, man blir ikke kvitt dem selv om tiden går - tvert om - man støter på dem gang på gang. Filmen handler kort fortalt om de siste døgnene i Hitlers bunker i Berlin. Nasjonalsosialismens fall er etter hvert et faktum, den tyske hæren er tvunget i kne og de russiske styrkene nærmer seg byen med stormskritt. I bunkeren følger man Hitler selv, elskerinnen/kona Eva Braun, de nærmeste rådgiverne, ministrene og de militære overhodene, samt sivile, som sekretæren Traudl Junge. Mye av filmen er basert på hennes fortelling som kom ut i bokform for et par år siden.

Egentlig er denne filmen etter min mening mest interessant som psykologisk studium. Å betrakte hvordan intelligente, tenkende mennesker lar seg blinde og lede av en mann besatt av det vi nå ser klart som sinnssyke ideer. En av de aller nærmeste, Albert Speer (som det nå går et stykke om på Nationaltheatret), hevdet helt til sin død at han ikke visste noe om Holocaust og de andre grusomhetene som foregikk, og det til tross for at han var en av dem som levde tettest på Hitler. Om han skapte seg sin egen illusjon kan man bare spekulere på. Å se hvordan Fru Goebbels gir sine seks barn gift fordi hun ikke vil at de skal vokse opp i et land der nasjonalsosialismen råder, er temmelig sterk kost.

De fleste vet mye om hva som skjedde i disse dagene. Det er ikke nødvendig at jeg gjenforteller det. Men filmen er severdig, mest på grunn av den fortettede, intense stemningen, disse menneskene som vakler mellom å følge føreren sin i døden eller å rømme fra Berlin, den konstante lyden av bomber... Det er nok et av de viktigste øyeblikkene i vår historie, og vi har godt av å bli minnet på at dette faktisk kan skje - og har skjedd - igjen og igjen.

Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

hits