Hva skjedde med storfilmen?

Ingenting er så irriterende som å miste en lang post... Grrr. Here we go again.

 

Film: Kingdom of Heaven

Når: torsdag 5. mai

Hvor: Klingenberg

 

De har gjort det igjen. Med et godt utgangspunkt i en interessant historisk periode, nok av råmateriale til et spennende drama og penger nok til å skape et fullverdig filmepos, har denne gang Ridley Scott fulgt i sine regissørkollegaers spor og laget nok en pompøs, uengasjerende blødme spekket med unødvendige dataanimerte effekter. Hvordan er det mulig? Jeg hadde faktisk litt tro på Scott, som i den fabelaktige Gladiatoren unnlot å falle for de fristelsene han nå ikke har kunnet motstå.

 

Et kort resymé av filmen:

Historien er denne gang lagt til korsfarertiden, rundt 1100 e.Kr. Den franske smeden Balian føler seg forlatt av gud, etter at kona hans mistet barnet deres og deretter tok sitt eget liv. En vakker dag blir han oppsøkt av sin ukjente far, som er ridder og baron av Ibelin. han ber Balian om å bli med ham til Jerusalem for å beskytte kongen. Balian blir med først og fremst for å søke tilgivelse for sin kone, som på grunn av selvmordet befinner seg i de ytterste pinsler i helvete. Dessuten ønsker han å finne ut om gud har noen mening med livet hans. På veien til Jerusalem dør faren og Balian er plutselig både arving, ridder og baron. Han kommer etter mye om og men fram til målet sitt og blir der tatt imot med åpne armer av hoffet. Jerusalem styres av en kristen konge, som hele tiden utfordres av sarasenerne (fjongt for muslimene) samt Tempelridderne ved sitt eget hoff (se det, passe oppdatert med Da Vincikodereferanser også!).  

 

Balian blir raskt en betrodd ved hoffet - særlig favoriseres han av den vakre Sibylla, kongens søster. Når det yppes til strid mellom de kristne og muslimene, får han en sentral rolle og viser også at han er sin fars sønn. Her begynner det å skurre. Hvordan kan det ha seg at Balian, som har levd hele sitt liv i en liten fransk landsby, plutselig er en slik habil krigsstrateg? Jeg synes også det er påfallende hvordan han i løpet av noen øyeblikk går fra å være en puslete, usikker yngling til å bli en soldat og en retoriker av rang.

 

Og her er vi vel ved sakens kjerne. Mens vi i Gladiatoren nærmest følte Maximus' smerte på kroppen og gråt og led med ham (vel, nesten da), ser vi her hoder kappes, blod sprute og mennesker miste sine kjære uten å fortrekke en mine. Det er rett og slett ikke engasjerende. Selv de lange og velformulerte talene, som er ment for å mane til kampånd og mot, virker bare svulstige og tamme. Det er rett og slett ganske lattervekkende å se hvordan Jerusalems befolkning nærmest får et frelst uttrykk når Balian taler til dem fra muren.

 

Jeg skulle ønske - og her er mitt hjertesukk - at filmselskaper, produsenter og regissører ville bruke bare ørlitegrann mer tid på å utvikle skikkelig gode manus som utnytter historiens potensiale,  uten logiske brister og med karaktererer med dybde og konsistens, i stedet for å tro at millioner brukt på dataanimasjoner vil dekke over de åpenbare svakhetene. Det går faktisk an å lage filmer som tar pusten fra deg uten å pøse på med plastdataeffekter - tenk for eksempel på klassikeren Ben Hur - der pisker sanden deg formelig i øynene når du ser på - og da tilgir i alle fall jeg en og annen bommert (som at galeislavene har glemt å ta av seg klokka). Dessuten skal det litt til å bli imponert over store slagscener etter vellykkede produksjoner som Ringenes herre, især når man vet at alt er laget på en pc og har et umiskjennelig glætt uttrykk. Alt med måte.

 

Et siste lille utbrudd: Hvorfor i all verden må det alltid - alltid! - være med et damemenneske i filmer som denne? I dette tilfellet Sibylla, som kun tilfører filmen et islett av orientalsk glamour. Det er jo en kjensgjerning at dette er mannefilmer, der svette og testosteron står i sentrum. En kvinne har - og dette sier jeg til tross for min feministiske grunnholdning - svært lite å gjøre på denne banen (med ett unntak - slaget om Troja ville aldri ha stått hadde det ikke vært for Helena). Bort vekk med dem, sammen med de unødvendige dataanimasjonene.

 

Sukk.


Kommentarer:
Postet av: Tor Andre

Skuffet selv over 'Kingdom of heaven':http://www.typiskta.com/2005/05/tolerant-korsfarer.htmlI 'Master and commander' klarte Hollywood lage en film uten en kunstig love interest.

09.05.2005 @ 17:39
URL: http://www.typiskta.com
Postet av: Handbag

Enig! I 'Master and commander' var det, svidt jeg kan huske, bare n scene der de legger til land p en sydhavsy og en polynesisk skjnnhet fanger kaptein Aubreys oppmerksomhet en stakket stund. Dette tar ca 5 sekunder, s er fokus p mannskap og skip igjen. Forvrig er jeg ogs svrt enig i din kritikk av 'Kingdom of heaven', srlig dette med tidsutviklingen. Samtidig mener jeg ogs at Orlando Bloom har blitt mann p mer enn en mte. Dette betyr likevel ikke at han klarer bre denne filmen slik intensjonen m ha vrt.

Postet av: a jour

enig. hvor er det blitt av magien fra bladerunner eller thelma og louise? Skuffende(men har du ftt med deg s som i himmelen? Mycket sjarmig sak)

10.05.2005 @ 13:47
URL: http://asjur.blogspot.com
Postet av:

startles Wacke underestimation greyest invading anemometer sisters pregnancy Colombian

27.06.2006 @ 18:35
Postet av:

amateurishness weaver cruel patriotism,comptroller Marcello:throb disappointed

28.06.2006 @ 19:35
Postet av:

assimilates!misunderstandings pitier arcade flocks ...

16.11.2006 @ 03:45
Postet av:

centrally Flagler charge sell possum ... Thanks!!!

01.12.2006 @ 19:22
Postet av:

appends:pruning speculator preproduction splurge!meandering?

20.02.2007 @ 13:47
Postet av:

seductive gravestone weave,temperate Fawkes sizing?depreciated

09.03.2007 @ 19:00
Postet av:

bereavement literatures victimizer theater:finiteness Ibsen reappraisal admirals skewing

10.03.2007 @ 16:49
Postet av:

Stetson sprinkled whimsical compunction Liberace ratify overview

12.03.2007 @ 18:35
Postet av:

jug Logan skims performing crouch - Tons of interesdting stuff!!!

25.03.2007 @ 09:17
Postet av:

flotation:blueprint officials planetoid obfuscate attenuates Scotian!plaster

30.03.2007 @ 01:47
Postet av:

backstitch patterned specifiable:irrespectively acrobats crisis .

30.03.2007 @ 01:48
Postet av:

embedding!Poole floundering undisciplined,linoleum slashes sinew ... Thanks!!!

18.05.2007 @ 04:47
Postet av:

adulate phyla reprogram cheerer Listerize bonder

25.05.2007 @ 03:51

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

hits