Sommer i ๘rene

Jeg kan godt skrive litt om sommermusikk, jeg!

 

For to år siden jobbet jeg på Vestre gravlund, og de fleste som jobbet der gikk rundt og hørte på usikk mens de spadde og plantet, meg selv inkludert. Det gikk i Petre for det meste, og de sangene som surret og gikk da har for evig blitt forbundet med sommer siden (det var en veldig sommerlig sommerjobb!). For eksempel Eminems Without me, The Streets' Let's push things forward, Karin Parks Superworld Unknown, Beyoncé og Jay Z med Crazy in love - og mange flere. Alle setter meg i skikkelig sommermodus.

 

Et av de beste sommermusikkminnene mine er fra 1994 og handler om Lisa Ekdahl og albumet med samme navn. Mye tid ble tilbrakt på glassverandaen, i hagen og i hengekøya mens Vem vet sullet og gikk. Selv om jeg nå synes denne musikken er litt vel sukkersøt, får jeg gode sommervibber av den og hører på den litegrann hver sommer. Du ãr en saga fõr att vara sann...

 

Manu Chao er også veldig sommerlig synes jeg! Me gustan los aviones, me gustas tu... Deilig, underlig og ganske morsomt.

 

Jeg er litt miljøskadd fra barndommen av, og har et nært og litt sentimentalt forhold til viser av denne typen, som er ren og skjær konstentrert sommerstemning. Evert Taubes viser om den glade laksen og livsnyteren Rønnerdahl forbinder jeg også med markblomster, jordbær, sommerkjoler og solnedganger. Disse ble spilt og sunget titt og ofte i lune sommerkvelder da jeg vokste opp. Her er en liten smak av den kanskje mest kjente, men kanskje og den aller fineste?

 

Kalla den Änglamarken eller himlajorden om du vill
Jorden vi ärvde och lunden den gröna,
vildrosor och blåsippor och linblommor och kamomill
Låt dem få leva, de är ju så sköna.
  

Ellers er jeg redd det blir mye Coldplay på meg i sommer.


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

hits